Musik när man är på språng

Idag är vi bortskämda med att kunna lyssna på vår favoritmusik var vi än befinner oss. Både lagringen och uppspelningen av ljudet har nått en punkt där vi inte längre är begränsade av teknologin utan bara av vår egen vilja. Om viljan finns där, hur gör man då för att få ut så mycket som möjligt ur sin musikupplevelse?

hörlurar

Köpa eller streama

I slutet av nittiotalet dök sajten Napster upp och vände hela skivbranschen upp och ner. Plötsligt så behövde man inte köpa skivorna i en fysisk butik utan kunde lätt och utan kostnad ladda ner musiken man ville ha online. Det dröjde efter det ett antal år innan skivbranschen kom ikapp med sina egna, lagliga alternativ för musiknedladdning. Det som verkligen fick fart på den digitala musikförsäljning var lanseringen av Apples butik iTunes. Största fördelen med den köpta musiken är att man själv äger en kopia av låten och dessutom kan lyssna på den även om man inte skulle ha tillgång till internet.

För idag ungefär tio år sedan så kom nästa revolution, streamingtjänsterna. En av de första och den i Sverige största streamingtjänsten är Spotify. Den största fördelen med Spotify är att man som kund alltid har tillgång till hela deras musikbibliotek. Ett bibliotek som idag innehåller det mesta man kan vara intresserad av, allt detta till en fast månadskostnad. Nackdelen är dock att musiken är låst till Spotifys plattform och har en del begränsningar när det kommer till att exempelvis lyssna på musiken offline. Du får till exempel endast lagra upp till 3333 stycken låtar för offline-spelning på upp till tre olika enheter.  Dessa slutar dessutom att fungera om du inte loggat in till tjänsten med enheten på en månad.

Mobil eller mediaspelare

För att kunna lyssna på musiken så behöver man självklart något att spela upp den på. För inte allt för många år sedan så gick många omkring med MP3-spelare i sina fickor, idag har telefonen tagit över. Detta sedan iPhones lansering som kombinerad mobil, internetenhet och musikspelar. Detta och att telefonerna idag har så pass mycket lagring samt fullt dugliga ljudchip så är det det bästa valet för de flesta. Förslagsvis kombineras det med en del iPhone tillbehör för att maximera upplevelsen. Detta kan till exempel handla om skal, externa batterier och inte minst hörlurar och trådlösa högtalare.

För de som är riktigt kräsna när det kommer till ljudkvalitet så kan det dock fortfarande vara passande med en dedikerad musikspelare.

Hörlurar

Oavsett vilken enhet man lyssnar på så behöver man någon form av högtalare. För en bärbar enhet så brukar hörlurar var det bästa alternativet. Det finns idag ett otroligt stort utbud av olika hörlursmärken. Många kan dock mer liknas med modeaccessoarer än ljudutrustning, men det finns alternativ som kombinerar båda.